BPM voor bedrijfswagens
Als ondernemer wil je geen BPM betalen over de bedrijfswagen. Als je als ondernemer een bedrijfswagen voor 10% of meer binnen de onderneming gebruikt, dan is het mogelijk om gebruik te maken van de ondernemersregeling. Verkoop je als ondernemer een bedrijfsauto waar geen BPM voor betaald is, dan dien je gebruik te maken van de BPM-doorschuifregeling.
Wat betekent de BPM-doorschuifregeling?
De doorschuifregeling voor de BPM is ingevoerd om te voorkomen dat er onterecht BPM moet worden betaald als een ondernemer zijn vrijgestelde voertuig verkoopt aan een andere ondernemer.
Waarom is de doorschuifregeling belangrijk voor mij als ondernemer?
Verkoop van bedrijfsvoertuig aan een andere ondernemer
Als ondernemer wil je geen problemen met de belastingdienst. Verkoop je je bedrijfswagen aan een andere ondernemer, dan ben je verplicht de belastingdienst op de hoogte te brengen van deze verkoop.
Vergeet je gebruik te maken van de doorschuifregeling, dan is het mogelijk dat je een naheffing-BPM van de Belastingdienst krijgt.
Verkoop van bedrijfsvoertuig aan een particulier
In sommige gevallen verkopen bedrijven hun bedrijfswagens aan particulieren. Deze particulieren bouwen de bedrijfswagen vaak om tot kampeerauto en/of gebruiken deze wagen privé.
Het is belangrijk goed op te letten bij de verkoop aan een particulier. Je dient als ondernemer (de laatste eigenaar vóór verkoop) namelijk de rest-BPM te betalen aan de Belastingdienst als je een bedrijfswagen verkoopt aan een particulier.
Vervolgens kun je de BPM weer doorbelasten een de kopende partij (de particulier).
Wanneer hoef ik geen gebruik te maken van de BPM-doorschuifregeling?
Is de bedrijfsauto 5 jaar (60 maanden) oud, dan hoeft er geen BPM meer betaald te worden. Het kan fiscaal dus erg gunstig zijn om te wachten tot de bedrijfsauto 5 jaar oud is.
Je hoeft derhalve als ondernemer geen gebruik te maken van de doorschuifregeling als de bedrijfsauto ouder dan 5 jaar (60 maanden) is.